Stödmur trä - gör en rappnemur av skålat byggtimmer
En trädgård med nivåskillnader och slänter kan ibland vara svår att sköta. Ytor som inte kan nyttjas på ett bra sätt, eller sluttningar som gör tomten opraktisk och tråkig. Då kan istället Rappnemuren göra stor förändring.
En Rappnemur i trä, av skålat byggtimmer som med sin unika möjlighet att kunna förändras i färg och struktur, kan ge trädgården och tomten ett helt annat utseende och funktion.
Att skapa terrasseringar, inramningar och avgränsningar ger inte bara en större och mer praktisk tomt utan bidrar även till en vackrare och mer harmonisk utemiljö, samtidigt som det ofta höjer värdet på fastigheten och ger en bra investering.
Detta är en generell och endast vägledande guide. Unika grundläggningsförhållanden och ytterligare teknisk hänsyn kan behövas tas till geologiska variationer i tomt- och markförhållanden.
Endast en yrkesman på plats kan bedöma de unika förutsättningarna.
Framgångsfaktorer
- Planera din byggnation i god tid.
- Gör en ritning.
- Kontrollera om byggnationen kräver bygglov.
- Hyr maskiner och/eller verktyg för att underlätta arbetet.
- Om något ska planteras i närheten av muren måste ni tänka på att det finns tillräckligt planteringsdjup. (så inte exvis geonätet/geomattan hamnar i vägen)
- Ta hjälp av proffs vid minsta tveksamhet.
Markberedning och uppbyggnad av mur
Ett bra förarbete och en välplanerad grund ger bästa förutsättningarna för att din mur kommer att stå stadigt och stabilt med så lite rörelse och sättningar som möjligt. Det är mycket viktigt att gräva ut ordentligt för att kunna lägga dränerande material i botten.
- En riktlinje är att ca 10% av murens totala höjd bör ligga under marknivån. Så första steget är att gräva en ränna på 50cm bredd.
- Täck sedan med fiberduk/markduk.
- Fyll därefter rännan med ca 15-20cm av 8-16 eller 16-32 makadam. Detta material kan med fördel komprimeras med markvibrator, men eftersom det skålade byggtimret slutligen kan kapas till jämn och önskad höjd har det den fördelen gentemot andra stödmurar att grunden inte behöver vara exakt jämn eller i våg.
Om muren skall vara helt rak spänns ett riktsnöre upp. Fixera sedan den första stocken på enklaste sätt och väg in den i alla riktningar med hjälp av vattenpass.
Om stocken är kapad skall den okapade ytan vändas nedåt för bästa skydd.
För att fästa nästa stock rekommenderar vi ESSVE 117158 (8,0 x 240mm) eller ESSVE 117142 (6,0 x 220mm) som skruvas rakt igenom stocken. Dessa är av självborrande typ, och finns hos de flesta byggvaruhandlare/butiker.
Avståndet mellan skruvarna beror på vilken typ av marktryck som kommer att belasta muren. Liksom valet av skruv och höjden på muren. Dock rekommenderas ca 40-80 centimeter normalt. Som referens räcker det ofta med 2 skruvar per stock på en mur som är 1,5m hög eftersom plattjärnet som senare fäster geonätet/geomattan också bidrar till konstruktionen.
Använd kraftig skruvdragare och gärna med slagskruvfunktion. Om den är batteridriven rekommenderas minst 18V.
Fortsätt sedan på samma sätt med resterande stockar. För att underlätta monteringen, och för ytterligare hjälp att få en rak mur, kan man fästa en regel på insidan av muren som stöd när man skruvar ihop stockarna.
Kontrollera med jämna mellanrum att muren står i lod i alla riktningar. Sätt stöttor vid behov.
Återfyll och förankra muren
För att förhindra att jordmassor och nedsmutsat regnvatten eller liknande läcker igenom muren och skapar en ful utsida rekommenderas att muren kläs med kraftig plast, exvis. åldersbeständig byggfolie eller platonmatta.
Utanpå den sätts ett lager av markduk eller fiberduk för att skydda plasten vid återförandet av jordmassorna och fyllnadsmaterialet.
Dessa skärs sedan av så nära som möjligt den färdiga höjden av muren när jordmassorna är återförda.
Närmast muren läggs ett lager av dränerande material, exvis 16-32 makadam som packas med markvibrator. För att ev. leda bort dagvatten läggs vid behov dräneringsrör i detta skede.
Återfyll med jordmassor bredvid till samma höjd som makadamen. Detta packas också.
Efter detta ska första geonätet/geomattan läggas ut.
För att förankra muren rekommenderas ett geonät/geomatta som fästs i muren och som täcks med jordmassor, vilket på så sätt armerar och stabiliserar jorden och även låser fast muren i position.
Geonät/geomatta hittar man hos Mark- och anläggningsföretag, eller välsorterad byggvaruhandlare.
Geonätet/geomattan fästs i muren med hjälp av galvaniserat plattjärn. 50x5mm rekommenderas.
Om muren är helt rak kan plattjärnet borras med ett avstånd av 16cm emellan hålen, men om muren är svängd måste avståndet mellan hålen anpassas efter hur muren svänger.
Plattjärnet skruvas fast i varje stock med förslagsvis fransk skruv. Exvis. ESSVE 117406, HEX CorrSeal 6,5x75mm. Denna är självborrande.
På geonätet/geomattan läggs sedan fyllnadsmassor.
Närmast muren fylls med dränerande material, exvis 16-32 makadam. Fyllnadsmassorna komprimeras med hjälp av markvibrator.
Geonätet/geomattan läggs i skikt med ca 40-80cm
mellanrum på höjden. Längden på nätet/mattan ska vara längre ju högre upp på muren det sätts. Första nätet bör vara minst ca 100cm långt, och på nästa
skikt bör längden ökas med ca 50cm, och så vidare.
Matjord, kappning och slutimpregnering
När hela murens konstruktion är klar är det dags för återfyllnad av fyllnadsmassor och matjord.
I detta läget är det lämpligt att skära av den skyddande byggfolien och markduken/fiberduken.
Nu är också bra att planera eventuella planteringar.
Muren kan kapas till önskad höjd eller vinkel.
Avfall och spill av impregnerat virke skall tas om hand enligt anvisningar från kommunens miljökontor.
Rekommenderas att skyddsglasögon, hörselskydd och andningsskydd används.
Efter en ev. kapning av det NTR-A impregnerade
virket blottläggs kärnveden och splintveden. Det är endast splintveden som kan impregneras vilket gör att färgskiftningar uppstår i snittytan. Detta är helt normalt.
Trots att furans kärnved har ett gott rötskydd redan från början bör man efterbehandla ändträt med träskyddsmedel, behörighetsklass 3, avsett för ytbehandling. Detta bör göras minst 1-2ggr per år.
Slutresultatet blir en stilig och funktionell trädgård.
Din färdiga mur kommer med tiden att förändras i utseende beroende på väder och vind. Vill man behålla det ursprungliga utseendet kan man bestryka muren med träolja. Det hjälper även virket att motstå vissa formförändringar och ev. sprickbildningar.
Muren kan även ytbehandlas som vanligt trä när det är ordentligt torrt. Rekommenderad fuktkvot kan fås av färghandlare. Såväl täckande som laserande färg kan användas. Detta gör Rappnemuren väldigt unik gentemot andra stödmurar eftersom du kan själv välja att förändra utseendet enligt ditt önskemål.